klik hier voor de Nederlande inhoud Gespecialiseerd in:
Kies uw product:

500-serie
 
SWC-serie

magazijnen
 
X-Pan

C lens
 
CB lens

CFi lens
 
CFE lens

CF lens

modellen
The Hasselblad equipment where we have extensive experience with, is shown below. If your quipment model is not listed, that's possible. However, it is wise to do to contact me with the requist for your equipment. Then it can be checked whether your model maybe eligible for repair. If in doubt, you should contact me so that a suitable solution can be found.

500-serie
We have extensive experience with the 500-series models. Both the manual and the electric bodies. Such as the following models :

- 500C, 500C/M, 501C, 501C and 500 Classic and 501C/M;
- 503CX, 503CW and 503CXi;
- 500EL, 500EL/M, 500ELX, 553EL/X and 555ELD.

For all the 500-series camera's are the next things performed. Cleaning and lubrication of the mechanism. Adjustment of the tension and relax mechanism. Adjustment plan-parallel position of front to back plate. Check and adjustment of te mirror and focussing screen. Check and replace mirror foam and checking and adjustment of the mirror stabilizers. Auxiliary shutter check, shutter speed governor cleaning and bayonet tightness check.

In the body, the mirror flips up to block al the viewfinder light completely. The leaf shutter (in the lens) closes at the same time. After the mirror has blocked all the light from the viewfinder, the axilary shutter openes fully and than is de leaf shutter activated for the actual film exposure. This sequence is regulated by a mechanism so that a function can not start too early. The leaf shutter is not protected against sticking of the blades. The result is that the leaf shutter is not closed at the time the auxilary shutter opens and the film is (unwanted) exposed to light. Te only way to avoid this, is timely maintenance. To avoid bouncing, the mechanism is slowed by a governor .

SWC-serie
De SWC serie wordt ook volledig in service genomen, de toleranties bij justering van deze serie camera's is aanzienlijk kleiner dan reeds het geval bij de overige 500 serie. De scherptediepte die voor het objectief relatief groot is, is achter het objectief minimaal en iedere afstelling de fabriekstolerantie te buitengaande veroorzaakt een scherpte verlies waardoor al snel geen "kleinbeeld kwaliteit" meer haalbaar is. In verband met deze vereiste nauwkeurigheid dient u altijd een gaaf magazijn op deze camera's te gebruiken, een licht vervormd magazijn op de SWC is net zo erg als een ondeskundig afgestelde SWC camera.

magazijnen
Diverse magazijnen kunnen worden gerestaureerd en/of gerepareerd. In ieder geval voor de camera's van bovenstaande modellen. Zoals onder andere de volgende magazijn modellen van diverse bouwjaren:

A12 6x6 formaat voor 120 rol;
A24 6x6 formaat voor 220 rol;
A16 6x4,5 formaat voor 120 rol;
A32 6x4,5 formaat voor 220 rol.

werkzaamheden onderhoudsbeurt
Bij magazijn controle wordt meestal de lichtsluis van cassette schuifpoort vernieuwd om lekken van licht te voorkomen. Controle en herstel van vervormingen die van invloed kunnen zijn op de functie en/of scherpte. Reinigen en smeren van terugslagmechanisme, transport en teller. Verwijdering van braamvorming op tandwielen, controle, justering van spatiemechanisme (tussenruimte tussen opnames) controle met film. Reiniging, smering binnenwerk (spoelhouder-insert) controle aandrukplaat en filmpositie met betrekking tot de scherpte op de film.
Goed en tijdig onderhoud is onder andere nodig om ervoor te zorgen dat er geen licht op de film lekt. De afstand tussen de opnames op de film kan te klein zijn zodat het zelfs mogelijk dat opnames elkaar overlappen. Daarbij is het reinigen en smeren nodig om het mechaniek soepel te laten functioneren en het mechaniek in goede conditie te houden.

C, CB, CFi, CFE en CF objectieven
werkzaamheden onderhoudsbeurt
Bij C, CB, CFi, CFE en CF objectieven omvat altijd en tenminste het volgende: Bij objectieven vernieuwing sluiterveer, uitwassing tijden mechanisme, smeringen en afstelling tijdenmechanisme, polijsten synchrocontacten (flits contact), controle van de contact en isolatiewaarde, reiniging diafragma (sluiter wordt daartoe geheel uitgebouwd) reiniging en smering span assen en tandwielen. Indien nodig ontvetting en vetten van afstandinstelling, scherpte controle en reiniging glasdelen.

Metaaldeeltjes die door sluiterslijtage op de glasdelen komen etsen kleine gaatjes in de coating niet op het glas. Ook na verwijdering van stof en gruis blijven deze plekjes zichtbaar waarbij het op stof lijkt. De etsgaatjes hebben geen relevant optisch effect. De afstandinstelling loopt pas optimaal soepel na dat plaatsing op de body één opname is gemaakt (Zie fabrieksinformatie.)

Het objectief wordt ook getest. Het testblok waarop het objectief getest wordt, heeft geen regulateur (net als de eerste 500C) en ontspant dus veel sneller. Als het objectief geheel schoon is en alle hoge snelheid-/sluiterdelen gesmeerd zijn en voorzien van een nieuwe spanveer en ook op bovengenoemd (hoge snelheids-) testblok goed werkt, is het klaar voor gebruik.

toelichting werking
In de body klapt de systeem spiegel op om zoekerlicht geheel af te sluiten. Binnen die tijd sluit ook de centraalsluiter in het objectief. Pas als de spiegel het zoekerlicht geheel afsluit, gaat de hulpsluiter in de body open. Na volledige opening, opent de centraalsluiter voor de belichting van de film/sensor. De volgorde wordt gecontroleerd door sper pallen zodat geen functie te vroeg kan starten. Tegen plakken van de bladen van de centraalsluiter is het systeem niet beschermd, dit is alleen te vermijden door tijdig onderhoud te laten plegen. Om "bouncing" (stuiteren) te voorkomen wordt het mechanische systeem afgeremd door een snelheidsregulateur.

X-Pan
Ook wordt aan de X-Pan bijna iedere voorkomende reparatie uitgevoerd. De onderdelen voorraad voor XPan is op een hoger peil gebracht, zo ook de technische informatie, die niet zomaar buiten Hasselblad om te verkrijgen is. Voor XPan onderdelen word ik door collega reparateurs wereldwijd benadert.

Disclaimer - Copyright 2006 - © 2023 Wilco Jansen Hasselblad Repair - © 2006 - 2023 Reiding
Officiële Hasselblad website: http://www.hasselblad.com